• nl
  • en

Over Martinair Flight Academy

Geschiedenis

De geschiedenis van de Martinair Flight Academy gaat terug tot 1974. De vestiging van Martinair is in die tijd primair begonnen met de verhuizing van het lucht- en reclamesleepbedrijf Reclamair naar de ‘grasstrip’ in de Flevopolder. Tegelijk met de verhuizing werd besloten de activiteiten uit te breiden met vliegopleidingen. De accommodatie bestond uit een houten keet en een loods, daarnaast waren er behalve het gebouwtje van de havendienst op het hele vliegveld nog weinig andere gebouwen. De eerste helft van haar bestaan vormde het opleiden van privé-vliegers het grootste gedeelte van de opleidingen, midden jaren ‘80 van de twintigste eeuw werd begonnen met het opleiden van beroepsvliegers. Eind jaren negentig werd ook de geïntegreerde beroepsopleiding tot verkeersvlieger ter hand genomen en verkreeg de school formeel van de luchtvaartautoriteiten de Europese erkenning.

Beroepsopleiding   

De opleiding is de oudste in Nederland die alle praktische vlieginstructies vanaf een Nederlandse luchthaven uitvoert. Hiervoor wordt een moderne en jonge vloot gebruikt die zijn basis heeft op Lelystad Airport. De vliegopleidingen bij de MFA worden volledig gegeven conform de door de autoriteiten gestelde eisen. De opleiding tot verkeersvlieger resulteert in een “frozen” diploma. De term “frozen” komt te vervallen nadat er 1500 vlieguren zijn gemaakt , waarvan 500 op een verkeersvliegtuig bij een commerciële luchtvaartmaatschappij.

Privéopleiding

De oorsprong van Martinair Vliegschool ligt bij het opleiden van sport- en/of privé vliegers. Voor deze categorie vliegers bestaat een tweetal vliegbrevetten: het recreatie en het privé brevet.

Vloot

De  MFA beschikt over een moderne vloot. Haar nieuwste aanwinst zijn éénmotorige vliegtuigen met plaats voor vier personen. Bij de beroepsopleidingen stapt men daarna over naar een meer gecompliceerd vliegtuig. Voor het afronden van de opleiding tot verkeersvlieger is een modern tweemotorig vliegtuig in de vloot opgenomen. Naast vliegtuigen heeft de school ook een gecertificeerde simulator. Voor selectie doeleinden wordt daarnaast nog een andere simulator gebruikt.