• nl
  • en

De modulaire opleiding tot beroepsvlieger levert het Commercial Pilot Licence. Als houder van dit brevet mag u actief zijn in de commerciële kleine luchtvaart en mag u deelnemen aan een instructeursopleiding.

Het verschil tussen ATPL en CPL in het kort:

CPL – Captain in de kleine luchtvaart (=General Aviation)

CPL – First-officer (co-pilot) in grote luchtvaart.

ATPL – First-officer (co-pilot) in grote luchtvaart + 500 uur ervaring – captain.

De modulaire opleidingen geven de mogelijkheid brevetten en aantekeningen (ratings) in delen te halen. Alleen de theorie wordt klassikaal gegeven maar tegenwoordig behoort distant learning via internet ook tot de mogelijkheden. De opleiding is onderverdeeld in modules die in samenspraak tussen kandidaat en school worden ingedeeld. Een dergelijke opleiding kan daardoor worden gecombineerd met nevenactiviteiten van een kandidaat.

De inhoud van de modules ligt vast, maar de duur van de opleiding is afhankelijk van de frequentie van de vlieglessen. U heeft vrijheid bij het doorlopen van de modules, maar u moet wel rekening houden met de beperkte geldigheidsduur van behaalde tussentijdse examens die benodigd zijn voor het brevet.

Specificaties:

  • Om te kunnen deelnemen aan de CPL opleiding moet u in het bezit zijn van een PPL en 150 uur vliegervaring hebben.
  • De opleiding zelf bevat 200 uur theorie (deze theorie is hetzelfde als voor de ATPL en kan natuurlijk worden gevolgd op Schiphol-Oost bij Skyjob Opleidingen, een 100% dochteronderneming van Martinair Holland NV). Het praktisch deel bestaat uit 25 vlieguren DBO (Dubbel Besturings Onderricht). Als u reeds in het bezit bent van een PPL met IR kan worden volstaan met 15 vlieguren DBO.
  • Voor afgifte van het brevet geldt als ervaringseis 200 vlieguren waarvan tenminste 100 uur als PIC (Pilot In Command = 1e bestuurder). Een CPL kan worden uitgebreid met diverse kwalificaties (ratings). Ook een MCC curcus kan aan het CPL worden toegevoegd.