• nl
  • en

De Multi Crew Cooperation cursus heeft tot doel vliegers vertrouwd te maken met het opereren van meermotorige vliegtuigen waarvoor een meervoudige cockpitcrew is vereist. De MCC is een vast onderdeel van de geïntegreerde opleiding tot verkeersvlieger (ATPL), maar is ook separaat, modulair te volgen.

De MCC course heeft de volgende doelstelling:

  • het optimaliseren van het besluitvormingsproces,
  • de onderlinge communicatie en taakverdeling,
  • het gebruik van checklists,
  • het uitvoeren van supervisie,
  • het werken in teamverband,
  • het leveren van ondersteuning gedurende alle fases van de vluchtuitvoering, onder normale maar vooral onder abnormale omstandigheden (noodsituaties),
    zodanig dat tenminste altijd een vlieger met de besturing van het vliegtuig bezig is.

Teamwork. Bij deze training ligt de nadruk op het ontwikkelen van de niet-technische vaardigheden die nodig zijn bij het werken met een meervoudige cockpitcrew (captain – copilot). Het gaat er hierbij om van een aantal technisch goedgeschoolde individuen een team te vormen dat als efficiënte bemanning kan functioneren in een meermotorig vliegtuig waarvoor een meervoudige cockpitbemanning is vereist.

Leiderschap. Tijdens de cursus wordt er ook aandacht besteed aan het ontwikkelen van effectief leiderschap, maar ook het effectief meedoen als teamplayer. Dat komt o.a. tot uiting in de oefeningen waarvan een deel moet worden uitgevoerd als Pilot Flying (PF) en een ander deel als Pilot Not Flying (PNF).

Toelatingseisen.
Deelnemers aan de cursus moeten in het bezit zijn van een geldig brevet (CPL), een Multi Engine Rating, een Instrument Rating en een Radio Telephony Rating en een theoretische ATPL.

Instructeurs.
Voor deze specifieke cursus heeft de Martinair Vliegschool een aantal zeer goed gekwalificeerde vliegers geselecteerd, die hun sporen zowel in de luchtvaart als de instructie hebben verdiend.

 

 

Samenwerking Martinair Flight Academy en European Pilot Selection & Training (EPST)
De Martinair Flight Academy, gevestigd op vliegveld Lelystad en EPST, gevestigd in Utrecht, zijn een operationele samenwerking aangegaan.

Een aantal Martinair studenten zal tijdens de laatste fase van de vliegopleiding gebruik maken van de EPST Multi Crew Cooperation (MCC) en Jet Orientation Course (JOC).  De praktijk wordt zoveel mogelijk nagebootst op een Boeing 737NG of Airbus A320 flight simulator, waarbij “airline style” training het uitgangspunt vormt.

De combinatie van theorie en simulatortraining duurt ongeveer 2 maanden.

Het voordeel van deze nieuwe opzet is dat de studenten direct te maken krijgen met een opleiding, welke specifiek gericht is op het vliegen van een modern verkeersvliegtuig, zoals de bekende Boeing 737. Op deze manier kan beter ingespeeld worden op de behoefte van luchtvaartmaatschappijen. Hierdoor wordt het succes op het krijgen van een baan in de cockpit aanzienlijk vergroot.